2016. december 29., csütörtök

Hogyan szerezzünk be piros baseball-sapkát?

Alig mutatták be az első hétvégén 155 millió dollárt kasszírozó Zsivány Egyest, egyebek mellett Max Mendelsonnal és Forest Whitakerrel (a filmet néhány elborult rajongó az Oscar-díjra is esélyesnek tartja), Robby Mook kampánymenedzser, aki 2016-ban Hillary Clinton elnöki kampányának főstratégája volt, mindenesetre rendesen felhúzta magát rajta.
Robby szerint a film legkevésbé sem annyira nyitott a társadalom sokszínűségére, amint az 2016-ban szükséges volna. Legutóbbi Twitter-bejegyzésében kifogásolta, hogy bár a film a sokszínű jövőben játszódik, egyetlen meleg karakter sincs benne. Az is gáz, hogy az afro-amerikai figura csak mint lábatlan epizodista kap szerepet a filmben, leginkább egy Pistorius nevű, priuszos dél-afrikai nyomorékra emlékeztetve (esetleg bebagarolozottan?), az ázsiai karakter pedig vak, ami nyilvánvalóan sértő egy teljes kontinensre nézve.
„Az egész film a latens rasszista mentalitás riasztó példája. Ugyanaz a kíméletlen szemlélet sugárzik belőle, amiért például Beyonce-nek a minap le kellett járnia a lábát Los Angelesben, míg testszínű harisnyát talált magának”, írta a marketing-szakember hozzászólásában.
Lehet, hogy az ex-kampánymenedzser kicsit túlzásba vitte a dolgot, másrészt nehéz vitatkozni állításaival. Mook egyébként korábban markánsan ostorozta saját kampányát is, mert az az egyneműek együttélésének kényes kérdései helyett túl sokat foglalkozott olyan alapvetően homofób témakörökkel, mint „munkahelyek” vagy „környezetvédelem”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése