2016. december 27., kedd

Karácsonykor tüntette ki a tongai királyt Magyarország

                                                                                                                                                                                                                                                                    (~20% hoax)


V. George Tupou tongai királynak Áder János köztársasági elnök szenteste a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét adományozta a két ország közti gazdasági kapcsolatok elmélyítéséért.
A kitüntetésről az MTI adott hírt.
A távirati iroda közlése szerint Magyarország 2013-ban megpályázta a tongai Nukunuku-Mua autópálya felújítását. A meghívásos tenderen Magyarország, Szomália és Azerbajdzsán cégei vettek részt. A versengést végül a Közgép Zrt. nyerte meg.
Egy évvel később Magyarország újra az iránta mindig szimpátiával viseltető uralkodó segítségét volt kénytelen kérni, ezúttal a pályázat érvénytelenítése céljából. A kérésnek a király örömmel tett eleget.
Az ismételt tendert a Duna Aszfalt nyerte (mint tudott, a cég tulajdonosának Garancsi István és Mészáros Lőrinc egyaránt ángya).
Az MTI kommentárja szerint V. George Tupounak régóta alapos ismeretei vannak Magyarországról: egyetemi évei során behatóan tanulmányozta a magyar történelmet, és kiváló kapcsolatokat ápolt a néhai Habsburg Ottóval. Ez év őszén személyesen a miniszterelnök indítványozta, hogy az uralkodó „rangjához méltó, magas állami kitüntetésben” részesüljön.
Az elismerést végül az ifjú Habsburg György utazó nagykövet nyújtotta át december 24-én, az éjféli mise előtt a belvárosi Karácsonyi Vásár egyik forraltboros pavilonjánál.
Az MTI rövid összefoglalót is közöl a polinéziai Tongai Királyságról. Az ország három szigetcsoportból áll, és összesen 176 szigetet foglal magában. Közülük 52 lakott, összterületük 712 négyzetkilométer. A lakosság létszáma 13 ezer fő.
Az ország két éve működik alkotmányos monarchiaként, a parlament 2015-ben - Tonga történetében először - választott miniszterelnököt. V. Taufa’ahau Tupou kormánya beiktatását követően sajnos számos vitatható gazdasági döntést hozott: dollármilliókat pazaroltak kétes befektetésekre, a koronaherceg javaslatára radioaktív hulladéktemetőt építettek, védett személyeknek szóló útleveleket adtak el, valamint olyan cégek tevékenysége fölött hunytak szemet, melyek illegális tevékenységet folytattak (egyebek mellett az Al-Kaida és a KGB fedőcégeiként).
Népszerűségük zuhanására válaszul bejelentették, hogy műholdat bocsátanak fel. Végül egy használhatatlan Boeing 757-est juttattak a magasba, mely képtelen volt leszállni az aucklandi repülőtéren, és a baleset csődbe juttatta a Tongai Királyi Légitársaságot.
Az esetről hírt adó The Tongan Times és Matangi Tonga számait elkobozták, a főszerkesztőket bebörtönözték. Jelenleg kizárólag kormánypárti és egyházi lapok jelennek az országban.
Tu’i Pelehake, a király nyugatias gondolkodású unokaöccse felhívására nemrég tömegdemonstrációkat tartottak az országban. A felvonulók boltokat, irodákat és az egyik királyi herceg palotáját is kirabolták, Dr Feleti Sevele munkaügyi miniszter, ügyvezető miniszterelnök sofőrjével és családjával együtt autóbalesetben meghalt.
V. George Tupou király érthető módon a karácsonyi ebéd után azonnal hazaindult Budapestről. Sajnos a gép Hong-kongban váratlanul leszállni kényszerült, ahol az uralkodót tüdőgyulladás gyanújával kórházba szállították. Az orvosok meglepetésre vérrákot diagnosztizáltak nála. V. Tupou kórházi ágyából Twitter-üzenetet küldött népének, melyben megígérte, parlamenti kontroll alá helyezi az állami vagyont, aminek elemeiből korábban mérhetetlen jövedelme származott. Sajnos a szakszerű ápolás ellenére állapota romlott, és végül december 27-én hajnalban elhunyt.
A trónon VI. Tupou néven öccse követi majd.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése