2012. május 22., kedd

Elege lett az időből a kazah elnöknek


Az öregedés folyamatát föltartóztató kutatásokra biztatta Nurszultan Nazarbajev kazah elnök a nemrég felavatott Élet és Nazarbajev Egyetem diákjait. Az ultramodern egyetem megnyitóján a magyar miniszterelnök jelenlétében arról beszélt a gólyáknak, hogy a biológia legfontosabb kutatási területévé hamarosan a test megfiatalítása válhat.
A 49 éves politikus 1989-től irányítja pártját. Tavaly a parlamentben új alkotmányt fogadtatott el, melyben – régi törekvését valóra váltva - biztosította magának az életfogytiglani kormányzás jogát. Az ország politikai rendszere egyébként is hasonlít a magyaréhoz: a kormány megállás nélkül kritizálja ellenzékét, szidalmazza a nemzetközi pénzvilágot, és az elnök unokahúga felügyeli a médiát.
A Nazarbajev Egyetem tudósai a vártnál is gyorsabb léptekkel haladtak előre. Egy korábban rágcsálókon sikerrel kipróbált szer emberi alkalmazását végül magán az elnökön kezdték meg. Nazarbajev 2012 júliusára bársonyos bőrű csecsemővé fiatalodott vissza. Sajnos másodlagos nemi jegyei is követték a változásokat, ami a közismerten szexmániás elnökből borzalmas dührohamokat váltott ki. Beszédképességének hanyatlásával az vált rettegett szokásává, hogy pelenkáját letépve reggelenként ingerülten levizelje az új főváros, Asztana díszterén álló saját, 30 méteres aranyszobrát.
Az ország lakossága - a baráti országok vezetőivel együtt - lélegzetvisszafojtva figyeli a fejleményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése