2012. május 16., szerda

Féreg okozhatja a m’wabai bólogatórohamokat


A országban terjedő, már több száz lakost megfertőző idegrendszeri betegség oka lehet féreg, vegyi fegyver, de az Afrikai Unió szakértői szerint helytelenül tárolt majomhús is.
(Tudósítónktól.)

Bólogatórohamokkal járó betegség tizedeli a lakosságot M’wabaiban. Az epilepsziához hasonló betegség a 90-es évek óta ismert, de a világsajtó csak az utolsó években figyelt fel a járványra, mely már polgárok ezreit fenyegeti.
Az elsősorban politikusoknál megfigyelhető betegség nevét a jellegzetes bólogató-rohamokról kapta. A különös tünet a beszámolók szerint főleg olyankor jelentkezik, amikor a politikus egzisztenciális értelemben szorong. A paroxizmusok súlyossága változó, az egyszerű bólogatástól a legsúlyosabb, ún. „motoros lefagyásig” terjed (ilyenkor a politikus a mutatóujj görcse miatt a legnagyobb marhaság beterjesztésekor is az igen gombot nyomja meg). Sajnos nem ritka évtizedes betegséglefolyás sem.
A rosszullétek végén a beteg összeesik, ami súlyos sérülésekhez vezethet. Az agyi aktivitás vizsgálatával  (elektroencephalográfiával, illetve mágnesesrezonancia-vizsgálattal) a betegség okozta agyi károsodás is kimutatható. Ennek alapján kizárható, hogy a betegséget tömegpszichózis okozná.

Parazita fonálférget gyanúsítanak

A kórkép kiváltó okáról csak feltételezések vannak. A legvalószínűbb hipotézis szerint a kór kapcsolatban áll az Onchocerca volvulus nevű parazita fonálféreggel, amely azon az éghajlaton gyakori. (Ugyanez a féreg felelős a folyóparti vakság néven ismert betegségért is, amely úgy alakul ki, hogy a féreg lárvái a bőrben és a kötőszövetekben vándorolva a szembe jutnak,  és végül a beteg nem érzékeli még a szemébe esett gerendát sem.)
Az Afrikai Bizottság illetékes szerve, a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) szakemberei jelenleg azt vizsgálják, vajon az ország nemrég megválasztott elnöke, Chorna’s Bronson szenved-e a különös kórban. (Egyes infektológusok szerint ugyanis már láthatók a fiatal politikuson a fertőzés korai jegyei.)
A helyi titkosszolgálat is nyomozni kezdett. Minden lehetőséget számba vesznek, beleértve bizonyos vegyi fegyverek hatását, a B1 és B12 vitamin hiányt. Szerintük nem zárható ki a baloldal által mérgezett szakdolgozatok kórokozó szerepe sem.
Mivel a betegség oka ismeretlen, a kezelés is csupán tüneti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése