2009. december 23., szerda

UD Zrt

Kedves ide tévedt olvasó!

Az elmúlt napokban – merthogy unatkoztam - összeállítottam az „UD-Zrt ügy” néven elhíresült, mára jórészt homályba veszett eseménysorozat kezdetének kronológiáját.
A tények számba vétele támpontot adhat a napjainkban Szilvásy György, Dávid Ibolya és Herényi Károly ellen indított jogi eljárás hátteréhez. Egyúttal képet adnak napjaink politikai kommunikációjának jellemző módszereiről is.
(A válogatás laikus internetes böngészés során készült, bárki által reprodukálható.)

2008. szeptember 10. szerda
Az NBH feljelentése alapján az NNI házkutatást tart az UD Zrt. telephelyén, illetve több vezetőjénél. A nyomozati cselekményről a nyilvánosság nem szerez tudomást.

2008. szeptember 11. csütörtök
1/ - A Magyar Hírlapban interjú jelenik meg az UD Zrt vezetőjével, Horváth Józseffel. Szerinte „aktuálpolitikai célja lehetett az akciónak”.
2/ - Csányi Sándor OTP-vezető, egy biztonsági alkalmazottja, illetve Demeter Ervin politikus is telefonon közbenjár az ügyben Bencze József országos rendőrfőkapitánynál. Demeter eközben kijelenti: „Ez az ügy hamarosan a közérdeklődés középpontjába kerül. A következő hónapok arról szólnak majd, hogy a Fidesz ellopta az iratokat, és hogy Dávid Ibolyára adatokat gyűjtöttek.”

2008. szeptember 12. péntek
1/ - A Népszabadság is beszámol a házkutatásról. A lap szerint a cég „saját, titkos hálózatot hozott létre bizonyos információk gyűjtésére” - egyebek közt feltörtek egy levelezőrendszert, és feltérképezték az onnan megszerzett postafiók-tulajdonosok kapcsolatrendszerét.
2/ - Demeter Ervin kora reggel sajtótájékoztatót tart. Szerinte az egész adatgyűjtési ügy arra szolgál, hogy Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter „előre felépített, koncepciós eljárással megpróbálja lejáratni a Fideszt”. Demeter Ervin tudomása szerint „a Fidesznek semmilyen kapcsolata nincs az UD Zrt.-vel.”
3/ - A Nemzetbiztonsági Kabinet ülése után Szilvásy György arról tájékoztat, hogy egy „titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást egyes kormányzati szervek információs rendszerébe”. A biztonsági vállalkozás „internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas hálózatot hozott létre”, amit „széles körű jogosulatlan titkos adatgyűjtésre - egyebek közt minősített információk megszerzésére használtak fel”.
3/ - Délelőtt Almássy Kornél is sajtótájékoztatót tart. Elmondása szerint az esedékes elnökválasztáson vele szemben állók megzsarolták, és arra akarták rávenni, lépjen vissza a pártelnökjelöltségtől. Bele akarják keverni a gyűrűző titkosszolgálati botrányba is. Hangsúlyozta: a részletekről nem tud semmit, de semmi olyat nem tett, amit ne tudna vállalni.
4/ - 13 órakor Dávid Ibolya tart sajtótájékoztatót. Fölmutat egy CD-t, melynek hanganyagát írásban is kiosztja. A résztvevőket Almássy kivételével anonimizálják: az anyag „Elnök úr”, „S”, „T”, stb. jelöléssel említi a szereplőket. A dokumentum alapján „Almássy Kornél, a párt alelnöke, egyben elnökjelöltje érintett lehet egy, a Dávid Ibolya személyére vonatkozó adatgyűjtésben”.
5/ - Délután 17 órakor a HVG internetes portálján megjelenik a Dávid Ibolya által bemutatott CD hanganyaga. Nyilvánosságra kerülnek a konkrét nevek.

2008. szeptember 13. szombat
1/ - A Népszabadság beszámol arról, hogy Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója elismerte: az ő hangja hallható a hvg.hu felvételén.
2/ - Délelőtt az MDF választmányi ülésén Almássy Kornél visszalép az elnökjelöltségtől, és Dávid Ibolya támogatására szólít fel. Almássy mellett az a 12 választmányi tag is lemondott tisztségéről, akik korábban támogatták a kampányban.

2008. szeptember 19. péntek
Lázár János (Fidesz) sajtótájékoztatón kijelenti, az NBH az utóbbi időszakban „politikai megrendeléseket teljesít”. Azok, akik a titkosszolgálatot a hatalom birtokában erre utasítják, „politikai banditizmust” követnek el.

2008. szeptember 22. hétfő
Demeter Ervin sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre, hogy kapcsolatban állt-e az UD Zrt. biztonsági cég tagjaival, így válaszol: „annak egyik vezetőjével 2-3 havonként szokott beszélni”, de ebben semmi kivetni valót nem talál, hiszen „szakmai tárgyú témákról folyt a diskurzus”.

2008. szeptember 23. kedd
Szilvásy György újságíróknak válaszol. Szerinte Kövér László és Demeter Ervin is szoros és rendszeres kapcsolatot tartott a Nemzetbiztonsági Hivatal által leleplezett hálózattal, azoknak „feladatot adott”, és azoktól „információt fogadott el”. A miniszter kijelentette, „az alkalmazott módszereket, a szervezettséget, a kapcsolatépítést és a konspirációt tekintve valóságos árnyék-titkosszolgálat jött létre, amely az üzleti haszonszerzés mellett egyértelműen kiszolgált politikai érdekeket is”.

2008. szeptember 24. szerda
1/ - Csányi Sándor fenntartja, hogy „jogtalan és törvénysértő az általa tulajdonolt cégcsoport tulajdonában lévő szerverek lefoglalása.”
2/ - A Fidesz nem képviselteti magát az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottsága ülésén. „Ebben a színjátékban nem veszünk részt”, közölte Répássy Róbert. Szilvásy György az ülésen beszámolt a bizottságnak arról, hogy szerinte „Demeter Ervin és Kövér László fideszes képviselők feladatokat adtak az UD Zrt. nevű biztonsági cég vezetőinek”.
3/ - Szilvásy György sajtótájékoztatón közölte: tudomása van egy olyan telefonbeszélgetésről, amelynek során Demeter Ervin szeptember 11-én azt mondta volna Bencze József országos főkapitánynak, hogy „az ügyben tanúsítson óvatosságot”.
4/ - Orbán Viktor is megszólal az ügyben. „Ha ez elhangzott, ezért perelni kell.” A Fidesz elnöke újságíróknak kijelentette: ha ilyen vád megfogalmazódik, akkor ki kell vizsgálni, és a szükséges lépéseket meg kell tenni. Arra a kérdésre, tudott-e arról, hogy Kövér László és Demeter Ervin kapcsolatot tart az említett céggel, először azt mondta, „nem tudott róla, de semmi kivetnivalót nem lát benne”. Ismételt kérdésre a Fidesz elnöke pontosított: egyszer látta együtt ebédelni Kövér Lászlót a „Horváth nevű emberrel”, de „a konspiráció értékét csökkenti, hogy a mellettük lévő asztalnál a Nyakó (az MSZP szóvivője) ült”.
5/ - „Nemzetbiztonsági forrásból a Hírszerzőnek megerősítették: elsősorban nem politikusokra dolgozott az árnyék-titkosszolgálat, a cégcsoport főként gazdasági adatokat gyűjtött. „Úgy tudjuk, Laborc Sándorra azért próbálták újra ráhúzni "Moszkva-barátságát", hogy elérjék menesztését. Az SZDSZ vizsgálóbizottság felállítását kívánja kezdeményezni az ügyben. „Az árnyék-titkosszolgálat elsősorban nem politikusokra dolgozott: gazdasági érdekeket akart megszerezni, de segített politikusoknak is… Melléktermékként a politikusok aktivizálódtak, és azt mondták, hogy ha már működik egy ilyen jó hálózat, akkor néhány információt adjanak nekik is" – mondta el a Napkeltében Tóth Károly. Hozzátette:” nem érdemes a kérdést politikai üggyé leszűkíteni, a folyamat egésze nem politikusokról szól.”

2008. szeptember 25. csütörtök
1/ - A lehallgatási botrányban bűncselekményre utaló jelek nem terhelnek ellenzéki politikusokat, de a nyomozásnak ki kell derítenie, hogy hozzájutottak-e olyan adatokhoz, amelyeket törvényes úton nem tudhattak volna meg, mondta Szilvásy György a Napkeltében. „Pillanatnyilag arra van bizonyíték, hogy egy cég törvénytelen eszközöket használt fel politikai és gazdasági információk megszerzésére, illetve két fideszes politikus feladatokat adott a gyanúba keveredett cégnek.”
2/ - „Berekesztették az UD Zrt-hez köthető megfigyelési ügy tárgyában az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ülését. Simicskó István, a testület elnöke nem akarta a bizottságot összehívni. Szilvásy György végül úgy oldotta meg a gordiuszi csomót, hogy a Nemzetbiztonsági bizottsága tagjai rendelkezésére bocsátotta a lehallgatási botrány kapcsán birtokában lévő bizonyítékokat. A jelenlévőknek a helyszínen átadta, a többieknek pedig a bizottság titkárságán, névre szóló borítékban hagyta az iratokat” – írja a stop.hu. - „Bár a nyilvánosság számára ezen adatok titkosak, a miniszter annyit előzetesen megerősített: Demeter Ervin és Kövér László fideszes országgyűlési képviselők folyamatos kapcsolatban álltak az UD Zrt. vezetőivel. Azt azonban tagadta, hogy a titkosszolgálatok fideszes képviselőket hallgattak volna le, hiszen, mint elmondta, más személyek engedélyezett megfigyelése történt meg, akik időnként fideszes politikusokkal is tárgyaltak.”
3/ - Az MDF felszólítja a Fideszt, azon belül Demeter Ervint és Kövér Lászlót, hogy adjon választ, mit tartalmazott az a sajtóinformációk szerint kétszáz sms és telefon, amely a párt politikusai és az UD Zrt. alkalmazottai között folyt az elmúlt egy évben.
4/ - A hvg.hu szerint a pártszékházba, valamint a Fideszhez kötődő Polgárok Házába bejáratosak láthatták, hogy Horváth József, a cég vezetője rendszeresen megfordul ott.
5/ - A stop.hu szerint valószínűleg rosszul emlékszik Demeter Ervin fideszes képviselő arra, hogy milyen sűrűn beszélt az elmúlt évben az UD Zrt. vezetőjével. A portál úgy tudja, Demeter az általa korábban említett 3-4 hónapnál jóval gyakrabban, átlagosan hetente beszélt Horváth József UD-vezetővel. Demeter ezeknél a beszélgetéseknél „nem volt különösebben óvatos”.
6/ - Tóth Károly (MSZP), miután meghallgatta a Szilvásy György titokminiszter által átadott jó néhány telefonbeszélgetés anyagát, a következőket mondta: megbizonyosodott arról, hogy létezik „árnyék-titkosszolgálat”, azaz „tudatos törekvés jogosulatlanul, nem nyilvános adatbázisokból gazdasági és politikai információk megszerzésére.” Elmondása szerint Szilvásy korábbi állításai tényekkel alátámaszthatók. „Az UD alkalmazottai feltérképezték cégek és magánszemélyek kapcsolatrendszereit, valamint rendőrségi- és adótitkok megszerzésére törekedtek. Mindez köztörvényes bűncselekmény gyanúját veti fel”, jelentette ki. Hangsúlyozta: az ügynek politikai vonatkozása is létezik, így például az MDF-fel kapcsolatos, azóta ismertté vált adatok azt mutatják, hogy nem csak információ-gyűjtés történt, hanem lejárató-kampány készítéséhez alkalmas alternatívák kidolgozásának is nyomára bukkantak.
7/ - Este Répássy Róbert és Szijjártó Péter nyilvánosságra hozta két párttársuk és az UD Zrt. vezetői telefonbeszélgetéseinek egy részét. Kijelentették: a titokminiszternek távoznia kell a közéletből. Elmondták, a telefonbeszélgetések nem minősített iratként kerültek a bizottság elé, ezért a Fidesz az érintettek beleegyezésével lejátssza ezeket. A felvételeken Demeter Ervin és Kövér László beszél ismételten Horváth Józseffel. Időpontot egyeztetnek a Szentkirályi utcai pártszékházban, illetve a Polgárok Házában létrejövő találkozókról. Demeter Ervin két alkalommal Laborc Sándor NBH-főigazgató helyettes orosz kapcsolatairól beszélgetett Horváth Józseffel, egy felvételen pedig egy kormányhatározat módosításáról érdeklődött.
„Demeter arról kért információkat Horváthtól, Laborcnak milyen orosz kapcsolatai vannak, illetve oroszországi útjai során kikkel találkozott. Horváth beszámolt Demeternek az NBH-főigazgató oroszországi útjáról: igaz, mint fogalmazott: „ez sehova nem ment”. A sajtótájékoztatón nem hangzott el, Horváth azonban azt is mondta: „egy kávéra üljünk le, van még egy-két színes, amiről tudunk beszélni”” – számol be a stop.hu. – „Aggályos, vajon törvényes-e a Nemzetbiztonsági bizottság tagjának egy magáncégen keresztül lenyomoztatni az NBH főigazgatójának bármilyen utazását.”
8/ - „Az NBH ismeretlen tettes ellen tett feljelentésének melléklete az UD Zrt. vezetőinek lehallgatása során készült több mint száz hangfelvételt tartalmaz, ebből az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai harminc körüli felvételt kaptak meg. Ezekből ötöt hozott nyilvánosságra a Fidesz”, mondta újságíróknak Szilvásy György. Kérdésre válaszolva, miért nem ők hozták nyilvánosságra a beszélgetéseket,így válaszolt: őt csak törvény hatalmazhatná fel erre a lépésre, de ilyen törvény nincsen. Másrészt maguk az érintettek adhatnának engedélyt erre, de ő ezt nem kapta meg.

2008. szeptember 26. péntek
1/ - A szocialisták úgy ítélik meg, a Fidesz mindent elkövet annak érdekében, hogy a megfigyelési botrány kérdései érdemben ne kerüljenek parlamenti testület elé - mondta el az MSZP alelnöke, Juhász Ferenc. Közölte: ha az ellenzék továbbra sem lesz hajlandó összehívni az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságát, kész az Alkotmánybírósághoz fordulni. Hozzáfűzte: nonszensz, hogy a nemzeti titkosszolgálat vezetőjének útjai és kapcsolatai felől érdeklődnek ellenzéki politikusok. Az indítékokat akkor lehetne tisztázni - mutatott rá -, ha a Fidesz lehetővé tenné további részletek nyilvánosságra kerülését.
2/ - „Paranoid, félelmeitől és alantas vágyaitól gyötört embernek” nevezte Szilvásy Györgyöt Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. A fideszes politikus az adatgyűjtési ügyről ironizálva azt írta blogjában: egyelőre annyi tudható, hogy „Magyarország a földkerekség egyetlen olyan állama, ahol nem a hatalom figyeli meg az ellenzéket, hanem az ellenzék a hatalmat, mégpedig hat év ellenzéki lét után, váratlanul, Csipkerózsika-álmából felriadva”.

2008. szeptember 27. szombat
1/ - Hajnalban az egyik video-megosztó portálon húsz hanganyagot töltött fel egy bizonyos Januspannonius68. Az eddig ismeretlen felhasználó a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának ülésén rögzített felvételektől kezdve fegyvervásárláson át egészen a MOL telefonlehallgatásáig rengeteg információt tett publikussá – jelenti a stop.hu.
2/ - Ügyvédi irodák bekamerázásától kezdve egy „Bajnai Gordonkáról” készített környezettanulmányon át géppisztolyvásárlásig, erőszakos pénzbehajtásig terjedt a lehallgatási ügy egyik főszereplőjének tartott UD Zrt. tevékenységi spektruma, legalábbis azon felvételek alapján, amelyeket valaki péntek éjjel töltött fel egy videómegosztó oldalra - írja a hirszerzo.hu. - Összesen harminckét lehallgatott hangfelvételt töltöttek fel. Ezek valószínűleg azok a lehallgatott telefonbeszélgetések, amelyeket Szilvásy György titokminiszter mutatott be bizonyítékként arra, hogy Demeter Ervin, és Kövér László államtitkok megszerzésére is irányuló megbízásokat adott az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nek. A Fidesz ezek közül többet lejátszott, ezeken Demeter és Kövér beszélgetései hallhatóak. Répássy Róbert azt mondta, a többit azért nem teszik közzé, mert azokon nincsenek a pártot érintő információk.
„A felvételeket meghallgatva, ezek valóban az UD embereinek egymás közti beszélgetései. Az alábbiakban közöljük néhány beszélgetés leiratát.
Fegyvervásárlás
Két dialógus foglalkozik egy AMD gépkarabély megvásárlásával. Az elsőn közlik, hogy az ára „hatvan rugó lesz”, és két tár van hozzá negyven darab lőszerrel. Egy másik beszélgetésben közlik a megrendelővel, hogy egy Szedlacsek Pista nevű srác „intézi az AMD-t”. Egy hosszabb dialógus arról szól, hogy egy beosztott írásban készít jelentést Tóth Jánosnak, az UD Zrt igazgatójának egy ügyvédi iroda megfigyelési lehetőségeiről. Ez a „Parlament sarkától a második ház a Balassi Bálint utcánál, a belső kapunál lehetne „kihelyezni egy olyan eszközt, amivel figyelni lehetne, ki megy be, és ki megy ki az ügyvédi irodába”. Több helyen „kívül mennek a telefon és internet dobozok, így elképzelhető, hogy hozzá lehetne férni”, de „csak bejelentett időpontban fogadnak, nem lehet csak úgy bemenni”. Az illetőnek a gondnoktól mégis sikerült annyit megtudni, hogy „kifejezetten vállalati fúziókkal, reorganizációkkal foglalkoznak”, és ez „egy nagyobb ügyvédi iroda, nagy ügyeket vállalnak fel, nincs ilyen, hogy válás, örökösödés, ilyesmik”. Nehéz tehát bejutni, bár „a zár sem különleges magán az ajtón”, és szó esik egy „multireklámos ismerős” srácról, aki bejár hozzájuk. Tóth végighallgatja a beszámolót, majd azt mondja, „végül is, ha nagyon akarunk, egy kamerával lehet talán erőlködni, ha találunk valahol egy tápegységet, lehet valamit manipulálgatni”, mire a másik fél azt fűzi még hozzá, hogy „ha lehetne valamilyen vezeték nélküli megoldás, még az ügyvédi iroda ajtaját is meg tudnánk oldani”. „Több mindent végig kellene gondolni.”
Egy másik felvételen – a hangja alapján szintén Tóth János – egy alkalmazottat hív fel, aki éppen „Bajnai Gordonkáról” készít környezettanulmányt. Ezt úgy nyugtázza, „jó hír ez nekünk”. Egy másik beszélgetés során pénzbehajtásról esik szó. Egy Macskásy nevű illető szüleinek tartozhatott valaki, akihez az UD emberei elmentek, és „a faszi sírva kért haladékot” a fizetésre. „Annyit tudtunk tenni, hogy azt mondtuk neki, február 15, de utána már törjük a kezét”, és „ez most megint annyit jelent, hogy tizedikén mennek a fiúk, és ha arról van szó, most már el is viszik”. „Ügyesen nyomatékosították a srácok” a kérést, és különben is „egy „kispályás f…kalap”-ról van szó, „aki valószínűleg fizetni fog”. Macskásy nyugtázza a választ.
Pénzforgalom
Egy hangfelvételen cégek közti pénzforgalom megfigyelésére érkezik kérés. „Van egy pénzmozgás, ami valahol landolt”, erről a landolásról e-mailben küldték el az adatokat, és ennek kéne utánanézni. Kiderül, hogy a landolás helye „Ciprus egyébként”, amire közlik a megrendelővel, hogy akkor ez „nem egy fél óra, tehát hosszadalmasabb dolog, mire ott bekopogtatunk, és bebocsátást nyerünk, és megkérik mindig az árát is”, de „megvannak a vízen túli barátaink, akik segítenek”, igaz, „mindig kattan egyet a pénztárgép ilyenkor”.
Egy következő, kémszoftverről folytatott beszélgetésben egy fiatal hölgy a szerelmét hívja fel, és őt kéri meg, hogy „írjátok már át a programot”, a visszakérdezésre („Milyen programot?”), csak annyit mond, „tudod, a MOL”, mire a vonal másik végén mély sóhaj, és a férfi arról kezd beszélni, hogy „tudod, ez idő, meg erőforrás”. A hölgy erre szelíd erőszakot alkalmaz („jó, de ez így hamvába holt”), ami eléri célját, beleegyező válasz születik, bár megnyugtatásként közlik vele, hogy „ez már nem olyan állapotban van, hogy ezt így hirtelen ránézésre föl lehessen ismerni”, csak ha valaki „megnézegetné pontosabban, az lenne a cinkes”, de „dolgozunk rajta”.
3/ - „Népszabadságnak nyilatkozó források továbbra is kitartanak amellett, hogy kaptak a nyomozók olyan ügyészi instrukciót, miszerint nem indulhatnak további nyomozati cselekmények, amíg el nem bírálták az UD Zrt. vezetőinél tartott házkutatásokkal kapcsolatos panaszokat. Azok elbírálása a jövő hét közepére várható, addig a már megkezdett nyomozati cselekményeket sem kell elkapkodnia a Nemzeti Nyomozó Irodának (NNI). A nyomozás közvetlen és szoros ügyészi felügyelet alatt zajlik, ami azt jelenti, hogy a nyomozóknak minden lépésükről előzetesen tájékoztatniuk kell az ügyészséget, s kérniük kell az ügyész jóváhagyását. A lap emlékeztet arra, hogy a Fővárosi Főügyészség pénteken azt közölte: az ügyészségnek nem volt, és ma sincs törvényes oka a nyomozás felfüggesztésére. A NNI sajtótájékoztatóján nem kívántak nyilatkozni az ügyben. Az újság korábban azt írta, hogy az ügyészség felfüggesztetett minden nyomozati cselekményt a megfigyelési ügyben, mert jogi aggályok merültek fel a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentéséhez mellékelt lehallgatási anyagok felhasználhatóságát illetően; az ügyészség ezt már akkor is cáfolta.” MTI

Innentől kezdve az ügy egyre lehangolóbbá válik. (A kérdéses hanganyagok a YouTube-on jelenleg is meghallgathatók.) A tények maszatolódtak, egy ideig ritkultak a híradások, majd az ismert fejlemények pontosan jelzik a 2010 nyarától várható „közéleti” diskurzus - perek!, perek! - egyik főcsapásának irányát (és egyben lakmuszpapírként a magyar jogszolgáltatásnak is elsőrangú indikátorai)
Ha focidrukker lennék, most azt kiáltanám: ÉBRESZTŐ!! Hiszen normális országban szeretnék élni.

Szerencsére fanatikus curling-szurkoló vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése