2020. szeptember 3., csütörtök

A hazafi

 





A m’wabai sajtóban nagy megrökönyödést keltett, amikor Ricky Silver, az addig inkább ezüst fogsoráról ismert stand-upos bejelentette, pártot alapít. 
Jóbarátai pszichiátert ajánlottak, távolabbi ismerősei Rorschach-teszteket dugtak az orra alá. A romkocsmák mélyén merengő értelmiség fölzúdult. 
Johnny N’Dvad, a népszerű miniszterelnök pezsgőt bontott.
A meghökkenés akkor vált általános felháborodássá, amikor kiderült, Silver a pártot Rezsimentes M’wabai (RM) néven jegyeztette be. 
Az értelmiség demagógiát kiáltott. Johnny csuklani kezdett.
Silver másnap egy Insta-posztban kifejtette, a párt nevével csak arra kívánt utalni, M’wabai összes fűkunyhójának tetejét napelemmel kívánja beborítani. A műveletre szerinte 2 kormányzati ciklus szükséges. 
A magyarázat további része elmerült a szitoktengerben. 
Így sajnálatosan kevés sajtót kapott az az esemény is, melyen a párt egyes számú tagkönyvét Ragyás M’bamba, egy emigrált fizikus vehette át. Az illető egyébként Didier Drogba kuzinja volt, és pár évig a MIT (Cambridge, Massachusetts) Alternatív Energiai Tanszékét vezette.
Johnny N'Dvad azonban megneszült. A komornyik-sajtót gyilkos anyagok lepték el. De Silveren, aki nyíltan omniszexuális volt, fűkunyhóját Bob Marley, Jordan Peterson és Ferenc pápa portréi díszítették, ráadásul legsikeresebb poénja saját emésztéséhez kötődött, nehéz volt fogást találni.
Az érdes fogsorú művész saját Youtube csatornát indított. A felvételeken dorbézolt, más alkalmakkor elmélyülten a kertjében barkácsolt, de volt, hogy csak az orrát piszkálta. A háttérben azonban minduntalan föltűnt M’wabai, változatos tájai, olykor látványos drón-felvételeken, rúzsos szívecskékkel vagy a napsütéses órák idősoraival összefirkálva.
Johnny N'Dvad tajtékzott. Az értelmiség fanyalgott. Mindenki Silver számításainak hátterét firtatta, a csavaros agyú bajkeverő erre egy hétvégi podcastban fillérre levezette, hogy egyedül W. Butcher aktuális szerződéseit a jó erkölcs sérelme címén megsemmisítve a költségvetési bevétel két ilyen projekt finanszírozására is képes volna. Annyit elismert, terve feltételezi, hogy M’wabai jogalkalmazói az erkölcstelenséget erkölcstelenségként ismerjék el, ami kétségkívül necces. De a legjobb projektnek is akad Achilles sarka.
A Youtube-videók nézettsége magas volt, ennek ellenére a közvéleménykutatók rendre a hibahatár alatt mérték a pártot. Silver válaszul Megújuló Operatív Törzset hozott létre, a vezetésre személyesen Elon Muskot kérte fel. Az ismert mágnás dél-afrikai gyökereire tekintettel elvállalta a tisztséget, egyetlen kikötése az volt, hogy a szegregált m’wabai zsákfalvak kunyhóit saját napelemes tetőcserép-rendszerével szereli fel. Cserébe csupán a projekt referencia használatát kérte.
Az agit-prop média a nemzeti vagyon elkótyavetyélésétől zengett. A ellenzéki pártok is közleményben ítélték el az együttműködést megbontó ötletet.
Silver ekkor Nemzeti Rezsimentes Köröket hozott létre. Haknijai végén a fiatalok yukkalevél, cukorspárga és napfény segítségével piezoelektromos mobiltöltőket barkácsoltak, majd banánpálesztől mámorosan a tavaszonként a homokba szikkadó, tabuként tisztelt hegyi vizek mezőgazdasági felhasználásáról vizionáltak. Silver a parti végén arra kérte őket, hogy a banánhéjakat apró darabokra tépve dobják a szemétbe. 
Ne kérdezzék, miért.
Johnny N’Dvad is bekeményített, a Várhegyen ágyúkból és marsallbotokból rendezett kiállítást, körben beton harcállásokat épített ki. Fedezékbe vont pár minisztert, az államfővel rosált, az óvónőképzést a Belügyminisztérium alá rendelte. Hírek terjengtek a kancsuka bevezetéséről is az államigazgatásban.
Így álltak a dolgok 2028 márciusában, amikor Johnny az AU nyomására választásokat írt ki. 
A kukák körül szépen gyűlt a banánhulladék.
Egy hajnalon Silver kunyhója küszöbén térdelve az üvegszilánkokat söpörte épp össze; éjszakánként krikett-ultrák hajigáltak mindenféle törékeny tárgyat otthonára.
- Miért csinálja ezt, Ricky? – kérdezte a Reuters helyszínen tartózkodó tudósítója, és körbemutatott. Nagy erőfeszítéssel kiabálta túl a kertet gyűrűbe vonó Nemzeti Együttműködés Asszonykórus vad átkozódását.
Ricky fölállt, kezében a szemeteslapáttal.
- Talán hazaszeretetből – válaszolta, és köpött. 
Hátat fordított, és a kukába ürítette a csillogó törmeléket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése