2013. május 7., kedd

A vérszomjas filoszok legendája



Az április brutális hónap M’wabaiban. Az időjárás kiszámíthatatlan, az utcákon negyvenkilós, könyörtelen Krupszkaja-kutatók kergetnek nemzeti érzelmű sorozatgyilkosokat. Sötét sikátorokban szlavisztika-szakos brigantik állnak gyanútlan nyugdíjasok útjába, mindenféle savakért könyörögve.
Ezekben a napokban történt, hogy Johnny N’dvad, az ország miniszterelnöke elhatározta, megszűnteti országában a vízdíjat. Az embereknek szükségük van jó hírekre.
Másnap reggel Miguel W’rga, a máskülönben kompromisszumkészségéről híres pénzügyminiszter szokatlanul dacosan toporgott a parlamenti dolgozószoba szőnyegének szélén.
- Tudod te, Johnny, hogy az ország vízműveinek 90 százaléka önkormányzati tulajdonban van? Pár hét , és elkezdenek bedőlni.
- Te folyton akadékoskodsz, Miguel. – A miniszterelnök fáradtan dörzsölgette barázdált homlokát. – Az emberek igenis kajálják, ha csap alatt hűthetik a maracujasört. És ez a fő.
- De közben leszoknak a takarékosságról. Már így is a legtöbb vécé folyik az országban. A szerelők meg panaszkodnak, hogy éhen halnak, mert az emberek nem javíttatják a latrináikat… Lassan leszoknak arról, hogy megbőröztessék a csapjaikat.
Kétségtelenül zord idők jártak. A Statisztikai Hivatal hónapról hónapra komorabb számokat közölt, a templomok előtt hosszú sorok kígyóztak meleg ételre várva. A hidak alatt állástalan tanárok gyülekeztek. A kiakolbólított vízügyesek nyúlgátakon húzták meg magukat.
- Hagyd már, Miguel. – A miniszterelnök átmenet nélkül fölugrott, lehajolt, és megigazította a rinocéroszbőr szőnyeg ráncait. – Mindjárt kezdődik a meccs. Krikettet szeretnék nézni.
A pénzügyminiszter homlokának közepén sötét, omega alakú ránc jelent meg. Némán hagyta el a szobát.
Pár hétre rá a főváros összes vécéje valóban zubogott, mint a N’yanza-vízesés. Egyesek közben azt kezdték suttogni, hogy a nigeriek csempészni kezdték az olcsó m’wabai vizet: hibrid lajtos kocsikkal lopják át a határon, és gyerekek agymosására használják.
A szomszédos ország állami tévéje kétségtelenül barátságtalan rajzfilmsorozatot indított. A rövid epizódokban zombi-képű kiskölykök Johnny N’dvadot simfelték üveges tekintettel.
Undorító – jegyezte meg a miniszterelnök. A tévé előtt bóbiskolt éppen. A Niger-M’wabai krikettmérkőzést adták, sajnos a nigeriek 437-25 arányban vezettek.
Johnny dühösen messzire köpte ezüst fogpiszkálóját.
- Az a legnagyobb baj, hogy te adod nekik a muníciót – jegyezte meg Amali’e asszony, aki ebben a pillanatban lépett a szobába. Négykézlábra ereszkedett, hogy összeszedje a mosogatnivalót.
A miniszterelnök tűnődött, elhelyezzen-e egy maflást az asszony arcán, de végül türtőztette magát. Kinézett az ablakon: a magasban hamuszín, komondor formájú esőfelhők vonultak.
A baj sosem jár egyedül, a statisztikák egyre meredekebb, sajnos negatív előjelű növekedésről adtak számot (csak a munkanélküliségi adat maradt megnyugtatóan pozitív tartományban). Tetejében a következő kormányülésen a belügyminiszter bejelentette, hogy a migrációs helyzet eszkalálódik: agymosott kisdedek szivárognak át a határon, és egyesülve a helyi bölcsész-hordákkal rettegésben tartják a lakosságot. Egy pocakos szociológus például lefejelt egy bőrfejűt, olyan erővel, hogy annak gyönge ökle szilánkokra tört. A robotmozgású óvodások maszkszerű arcukkal verik ki a rendőrök kezéből a gumibotot.
A miniszterelnök fel-alá járt a félhomályos Gnú-teremben.
- Veszett világ – gondolta. Estére járt. Az ablak négyzet alakú, sápadt árnyat nyomtatott a falra.
Átellenben, a Lumumba tér betonján lánykórus kuporgott, agresszív Lacrimosa-variációkat dúdoltak. Zuhogott az eső, a jellegzetes zeneakademista-szemüvegeken félelmesen csillantak meg a vízcseppek. Vészjóslóan csordultak végig a mindenféle tücsköt-bogarat követelő, erőszakos transzparenseken.
Elegem van ebből a permanens gyűlölködésből – hajtotta be Johnny megbántottan a spalettákat. Sóhajtva zuttyant vissza a fotelbe. A falat vízszintes csíkok árasztották el: mint egy börtönkerítés lécei.
– Kész katasztrófa. Legjobb, ha mozgósítom a katasztrófavédelmet.
Mobilja után nyúlt, hogy B’ökö N’d nagyurat, a katasztrófavédelem vezetőjét hívja, de a Vertu fegyelmezetlenül odébb csúszott remegő ujjai elöl. Harmadjára sikerült csak megragadnia.
Miközben tárcsázott, a képviselői szárny mellékhelyiségei felől fülsiketítő bugyogás hallatszott. A megvadult utca hangjai a csukott ablakon keresztül is beszivárogtak: gépies arcvonású óvodások fosztogatták a kirakatokat, az Alaptörvény utcában két elszabadult nyelvész a helyi zöld-fehér krikettklub keménymagját üldözte.
A telefon hosszasan csöngött, de senki nem vette föl. Johnny újra és újra tárcsázott. Dobogó szívvel hallgatta a ritmikus hangot: mintha a magányos világegyetem búgott volna a zafírtokos készülék mélyén.
Ebben a pillanatban a Radetzky Mars friss hangjai harsantak föl. Miniszterelnöki SMS érkezett.
„Segítünk! Semmiképp ne hagyja el magát! Ha úgy érzi, elfogyott az üzemanyaga, váltson bátran új szlogenre!”
Johnny N’dvad csibészesen elmosolyodott.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése