2012. február 26., vasárnap

Illegális az ország kifosztása, hangsúlyozta a kis M’wabai miniszterelnöke

„Miért tőlünk akarnak pénzt elvenni, miközben máshová zsákszámra öntik azt?”, kérdezte meg munkalátogatásán Mme Mrk’ell-től, az Afrikai Unió elnökétől Johnny N’dvad, M’wabai miniszterelnöke. A kis közép-afrikai ország huszonkét éve szabadult fel a gyarmati sorból, lakossága jórészt szavannalakó, bozóti antilop tenyésztésből és vuvuzela-készítésből tartja fenn magát.
Az Unió elnökasszonya válaszában kifejtette, közössége egy fillért nem vesz el M’wabaitól, csupán kevesebbet ad, mert szerinte az elherdálja. Kétségtelen, hogy M’wabai lakossága vásárolja a legtöbb légkondicionált triciklit Közép-Afrikában, valamint az ország tartja fenn a régió legpazarlóbb és legalacsonyabb színvonalú egészségügyi rendszerét.
N’dvad szerint az Uniónak mégsem volna szabad kettős mércét alkalmaznia. Például a szomszédos Csád esetében eltekintettek a támogatás megvonásától, holott az országban 3 helyett 5% hiány várható, nem beszélve a dúsgazdag Nigerről, ahol elemzők az év végére 7,8% hiányt várnak.
Az elnökasszony figyelmeztette Johnny N’dvad-ot, hogy a szomszédos országokat nem lehet a támogatás befagyasztásával büntetni, mivel nem kapnak olyat. Nettó befizetők, tehát a M’wabai lakossága által vásárolt légkondicionált tricikliket, valamint a régió legpazarlóbb egészségügyi rendszerét is részben csádi és nigeri adófizetők pénzéből finanszírozzák.
Azt mégis el kell ismernie az elnök asszonynak, hogy döntése meghozatalakor személyes antipátiája is vezette, erősködött Johnny N’dvad. Mme Mrk’ell bevallotta, valóban zavarja, hogy munkalátogatásai után a miniszterelnök otthon kabátlopással vádolja meg, ráadásul sallerek kiosztásáról szóló történetekkel traktálja párthíveiből álló közönségét.
Johnny N’dvad a megbeszélés végén tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, tudja, hogy vékony jégen fut tovább, de kormánya ki fog tartani gazdaságpolitikai hitvallása mellett. Csak azt nem gondolta volna, hogy az afrikai bürokraták ilyen ügyetlenek és kétbalkezesek. Hazaérve részletesen beszámolt híveinek a Mme Mrk’ell-nek kiosztott kokikról és változatos orrcsavarásokról is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése